יום רביעי, 23 באפריל 2014


הרעיונות שהתעוררו לנו כגורמים נוספים שאפשר לחקור הם:
 ממה מורכבים השמרים, מה ההשפעה של מים והטמפרטורה שלהם על השמרים, האם זמן התפיחה משפיע על התוצאה הסופית.

בעבודת חקר שלנו אנחנו מעוניינות לחקור את ההשפעה של הטמפרטורה של המים על השמרים ובסופו של דבר גם על תפיחת הלחם.



שאלת חקר, שאלות משנה וחומר רקע:
שלב א
1.      נושא החקר- עבודת החדר שלנו עוסקת בהשפעה של טמפרטורת השמרים על התפיחה והתוצאה הסופית של הלחם המתקבל
2.      בחרנו בנושא זה לאחר שהכנו עוגה ולחם לחברה ליום ההולדת שלה וחשבנו איך התהליך קורה ועל הגורמים המשפיעים. החלטנו שנושא זה מעניין אותנו וקראנו עליו באינטרנט והחלטנו שאת העבודה שלנו נעשה על נושא זה.
3.      השפעת טמפרטורת השמרים על התוצאה הסופית של הלחם וההתפחה.
4.      המשתנה הבלתי תלוי במחקר הוא טמפרטורת המים שבהם נמצאים השמרים בשלב הראשון של התהליך והמשתנה התלוי בניסוי הוא השמרים המושפעים מטמפרטורת המים בהם הם נמצאים בשלב הראשון.
5.      אנו מתכוונים לבצע את המחקר בעזרת ניסוי אחד בו נתעד כל רגע ושלב.

שלבים ב-ג
מהם שמרים?

שמרים הם פטריות חד-תאיות פקולטטיביות, כלומר פטריות שביכולתן לבצע נשימה אווירנית ואל-אווירנית.


איך השמרים מפיקים אנרגיה?

השמרים מפיקים את האנרגיה מסוכר המצוי בסביבתם על ידי פירוקו במספר שלבים.


בכמה דרכים השמרים יכולים לפרק סוכר?
השמרים יכולים לפרק את הסוכר בשתי דרכים שונות - תסיסה כוהלית ונשימה אווירנית. 


איך השמרים גורמים לקמח לתפוח?

השמרים גורמים לבצק לתפוח בכך שבמהלך תהליכי ייצור האנרגיה שלהם מהסוכר הם פולטים פחמן דו-חמצני. הגז מנסה להיפלט לאוויר ויוצר כך מעין בועות בבצק - וכך גורם לבצק לתפוח.


כמה סוגים של שמרים מוכרים כיום בשוק?

מוכרים כיום 39 סוגים שונים של שמרים, ובתוכם מאות מינים שונים.


מה השימושים של שמרים בחיי היומיום?

השמרים משמשים את האדם בעיקר באפייה ובייצור משקאות חריפים, ייצור אתנול ומחקר.


מה התהליך שהשמרים עושים?

השמרים מפיקים את האנרגיה שלהם על ידי פירוק סוכר המצוי בסביבתם, ומתרבים על ידי הנצה, פליגה או ברבייה מינית.


מה הטמפרטורות של שלושת קערות המים שיהיו בניסוי?

קערה 1- מים רותחים- 100 מעלות

קערה 2- מים פושרים- 30 מעלות

קערה 3- מי ברז-  20 מעלות


מה המצרכים לאפיית לחם?

חבילת שמרים

1 ק"ג קמח

מים

שמן
מעט סוכר


מה ההבדל בין שמרים יבשים לשמרים טריים?

שמרים יבשים הם שמרים טריים שעברו יבוש מבוקר ונארזו באריזת ואקום המאריכה את אורך החיים שלהם.

שמרים טריים שהם הדבר האמתי, נמכרים בשתי צורות בשוק-שמרית בקובייה 50 גרם או שמרית 

בשקית, גרגרי שמרים טריים 50 גרם.


כתובת לשאלה האחרונה:

http://www.shimrit.co.il/?CategoryID=34&ArticleID=475


תכנון החקר והתארגנות לקראת הערכת עמיתים
שאלת המחקר- האם טמפרטורת המים משפיעה  על השמרים ועל התוצאה הסופית של הלחם וההתפחה.
השערה-  לדעתנו טמפרטורת המים לא משפיעה על התוצאה הסופית ותפיחת הלחם.
ניסוי- בשלב הראשון ניקח שמרים ונחלק אותם לשלושה חלקים שווים לאחר מכן ניקח שלוש קערות- אחת עם מים פושרים, השנייה עם מי ברז והשלישית עם מים רותחים. נכניס לתוכן את השמרים. בנוסף ניקח עוד שלוש קערות בהן נשים כמויות שוות של שמן קמח מים סוכר וקצת מלח, נערבב אותם עם השמרים לשלוש תערובות שוות ונתפיח. לאחר זמן מה נעשה מהבצק את הצורה שאנחנו רוצות לחלה ונכניס לתנור ולאחר מכן נראה את התוצאות הסופיות.
כלים וחומרים-  שש קערות בינוניות, שלוש כמויות שוות של קמח, שמן, מים, כמויות שוות של מים פושרים, רותחים ומי ברז, תנור, נייר אפייה ושמרים.
הדרך בה נמדוד את תוצאות הניסוי-  נסתכל על שלושת החלות ונבדוק  את ההבדלים בין תפיחה שלהן.

הגשת דוח סופי
שאלת המחקר- האם טמפרטורת המים משפיעה על השמרים ועל התוצאה הסופית של הלחם וההתפחה. 
השערה- לדעתנו טמפרטורת המים לא משפיעה על התוצאה הסופית ותפיחת הלחם.
ניסוי- בשלב הראשון של התהליך חילקנו את השמרים לשלוש חתיכות שוות לאחר מכן לקחנו שלוש קערות ובכל קערה מים בטמפרטורה שונה- מי ברז, מים פושרים ומים רותחים. בכל קערה שמנו חתיכה של שמרים וערבבנו, לאחר מכן לקחנו עוד שלוש קערות ובכל קערה שמנו כמות שווה של קמחשמן ומים ולכל קערה הוספנו קערה עם שמרים, הירבבנו כל קערה בנפרד עד שיצא שבכל קערה יש כמות אחידה של בצק.
השארנו את הקערות לתפיחה למשך זמן של שעה וחצי. אחרי שעה וחצי ראינו את הבדל התפיחה בכל קערה. יצרנו צורה של חלה מהבצק והשארנו את החלה לתפיחה שנייה.
לאחר שעה נוספת הכנסנו לתנור את החלות עד שהיו מוכנות וראינו את ההבדלים בין כל חלה.
כלים וחומרים- שש קערות בינוניות, שלוש כמויות שוות של קמח, שמן, מים, כמויות שוות של מים פושרים, רותחים ומי ברז, תנור, נייר אפייה ושמרים.
תוצאות הניסוי-  הלחם בו שמנו את השמרים עם המים הפושרים תפח יותר משתי הלחמים האחרים.
מסקנות- כאשר אופים מאפה עם שמרים כדאי לשים את השמרים במים פושרים בטמפרטורה של 30 מעלות.

המלצות לעתיד- אנחנו ממליצות לכל מי שאופה עם שמרים ושים אותם בטמפרטורה של 30 מעלות.



תגובה 1:

  1. Slotyro Casino (Bundalk) - Mapyro
    Slotyro Casino is a non-smoking establishment with 2 locations. The casino 안양 출장마사지 is owned and operated 남원 출장안마 by Bundalk Holdings 목포 출장마사지 Limited.Owner: Bundalk Holdings 군포 출장샵 Limited 춘천 출장안마

    השבמחק